https://www.superhaber.tv/2-el-binek-otomobil-ticaretinde-kdv-indirimi-makale-186379
YMM. Hasan ERARSLAN
İKİNCİ EL BİNEK OTOMOBİL TİCARETİNDE KDV İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLADI
Maliye İdaresi yıllarca tabu olan ve kronikleşen sorunları mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde hızla çözüme kavuşturmaya devam etmektedir. Bu yaklaşım ve uygulama için emeği geçenler takdire şayandır.
Konu şu: İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler binek otomobiller için KDV Kanunu 30/b. maddesinde düzenlenmiş bir indirim yasağı olduğundan, söz konusu mükellefler; (sürücü kursları, taksicilikle uğraşan şirketler, rent a car vb. gibi) mükelleflerden satın aldıkları ikinci el binek otomobiller nedeniyle ödedikleri %18 KDV’leri indiremeyerek maliyetlerine dahil ediyorlar, bunların satışında ise %1 KDV hesaplayarak tahsil ediyorlardı. Yani %18 KDV ödeyerek satın aldıkları binek otomobilleri, %1 KDV ile satıyorlardı. Fark olan %17 lik KDV maliyeti otomobil fiyatına yansıtılıyor bu da aracın satış fiyatının çok yüksek olmasına ve rekabet eşitsizliğine neden oluyordu.
Sektör uzun yıllar bu sorun ile karşı karşıya kalmakta idi.
CUMHURBAŞKANI KARARI 22 MART’TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Uzun çalışmalar neticesinde müjde 22 Mart’ta geldi.
22/3/2019 tarihli ve 30722 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 845 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin, %18 oranında KDV ödeyerek satın aldıkları 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobiller ve şoför dahil 9 kişiye (8+1) kadar insan taşımak üzere imal edilmiş panelvan, arazi taşıtı, jip türü araçların satışında % 1 değil, % 18 oranında KDV hesaplamalarına izin verildi.
Bu şekilde, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerin; rent a car, sürücü kursları ve taksicilikle uğraşan şirketlerden % 18 KDV ödeyerek satın aldıkları binek otomobilleri, 22 Mart 2019 tarihinden itibaren aynı KDV oranıyla (% 18) satmaları sağlanmış oldu.
İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİYLE İŞTİGAL EDEN MÜKELLEFLER
İkinci el motorlu kara taşıtı 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan ve trafik siciline tescilli olan motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtları ifade etmektedir.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenler, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlardır.
Kısaca, söz konusu Kararın yürürlüğe girdiği 22/3/2019 tarihinden itibaren ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce;
- %1 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %1,
- %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan binek otomobillerinin tesliminde %18
KDV oranı uygulanacaktır.
KDV İNDİRİM İMKANI GETİRİLDİ
Cumhurbaşkanı Kararıyla sorunun önemli kısmı çözülmüştü. Ancak bu karar ile birlikte yapılması gereken bir düzenleme daha vardı. Zira binek otomobiller için KDV Kanunu 30/b. maddesinde düzenlenmiş indirim yasağı nedeniyle ödenen KDV indirime konu edilemiyordu.
Maliye İdaresi Cumhurbaşkanı Kararının ardından hemen gerekli çalışmalarını tamamlayarak konuyu tam anlamıyla çözüme kavuşturdu.
28 Mart 2019 tarih ve 30728 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 26 seri no.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler tarafından alım-satıma konu edilen binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılması 22/3/2019 tarihi itibarıyla uygun görülmüştür.
Buna göre, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükellefler, 22/3/2019 tarihinden sonra alım-satıma konu etmek üzere satın aldıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’yi indirebilecekler.
22/3/2019 TARİHİNDEN ÖNCEKİ ALIMLARA AİT KDV İNDİRİMİ
Peki, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerce 22/3/2019 tarihinden önce alım-satıma konu etmek üzere satın alınan, ancak 22/3/2019 tarihi itibarıyla henüz satılmamış olup, ticari mal stoklarında bulunan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen ve daha önce indirim konusu yapılamayan KDV tutarları ne olacak.
Bu konuda da anılan araçların teslim edildiği döneme ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapılması uygun görülmüştür. Ancak, söz konusu binek otomobillerin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarına ilişkin kayıtların düzeltilmesi gerekecektir.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerin alım-satım amacı dışında satın aldıkları ve işletmede kullandıkları binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılamayacaktır.
SONUÇ OLARAK
Yapılan bu düzenlemenin uzun zamandan beri sorun yaşayan sektöre olumlu katkısı olacağı şüphesizdir. Maliye idaresinin mükellef odaklı hizmet anlayışından hareketle hızlı, doğru ve yerinde çözüm ürettiğinin bir göstergesi de söz konusu düzenleme olmuştur.
HAS SÖZ
Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır
(Sezai KARAKOÇ)