MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2024/83_Satıcının Kendisine Ait Olmayan Bir Banka Hesabı Üzerinden, Veya Kendisine Ait Olmayan Pos

Satıcının Kendisine Ait Olmayan Bir Banka Hesabı Üzerinden,  Veya  Kendisine Ait Olmayan Pos Makinelerini Kullanarak  Tahsilat Yapılması Halinde  Özel Usulsüzlük Cezası Kesilmesi

 

Yeni düzenleme; satıcının tahsilatını;  kendi banka hesabı (veya  kendi pos makinesi ) dışında başkasına ait banka hesabını ( veya pos makinesini )  kullanarak gerçekleştirmesi halinde ceza öngörmektedir.

 

Ceza;

*Başkasının banka hesabını ( veya pos makinesini ) kullanarak tahsilat yapan satıcıya,

*Satıcıya ait olmayan banka hesabını kullandıran kişilere ( veya pos makinesini kullandıranlara ) kesilmektedir.

 

Örneğin  X AŞ’nin düzenlediği faturalara ilişkin tahsilat, X AŞ’ye ait olmayan mesela  ortağının banka hesabına ödenmiş olsun. Bu durumda  X AŞ ve X AŞ’ye ait olmayan banka hesabını kullandıran şirket ortağı adına işleme konu tutarın % 10’u nispetinde, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilmesi söz konusudur. Bu noktada şirket, ortağına ait banka hesabını, tahsilatta kullanırsa hem şirket hem de ortak özel usulsüzlük cezasına muhatap olabilir.

 

Benzer şekilde X AŞ’nin düzenlediği faturalara ilişkin tahsilat, X AŞ’ye ait olmayan bir başkasına ait pos makinesi üzerinden kredi kartı ile tahsil etmiş olsun. Bu durumda  X AŞ ve pos makinesinin sahibi adına  işleme konu tutarın, ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilmesi ( BU DURUMDA 3 KAT ) söz konusudur. Alıcı, pos makinesinin kime ait olduğunu  bilemeyeceği için, başkasına ait pos makinesini kullanarak tahsilat yapılması durumunda alıcıya ceza kesilmez. Pos makinesini kullandıran tarafa ceza kesilir.

 

Dolayısı ile bu yeni düzenleme dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir;

 

1-Satıcı, mutlaka kendi banka hesabı kullanarak tahsilat yapılmalıdır. Yine satıcı kendisi adına kayıtlı  pos makinesi üzerinden kredi kartı ile tahsilat yapmalıdır.

 

2-Pos makinesi sahipleri pos makinelerini başkalarının tahsilatı için kullandırmamalıdır.

 

3-Banka hesapları başka kişi veya şirketlerin ödeme ve tahsilatlar için kullandırılmamalıdır.

 

4-Alıcı, pos makinesinin kime ait olduğunu  bilemeyeceği için, başkasına ait pos makinesini kullanarak ödeme yapılması durumunda alıcı tarafa ceza kesilmez, pos makinesini kullandıranlara ceza kesilir.

 

4-Alıcı, satıcıya ait banka hesabına ödeme yaptığı sürece, bu ödemenin alıcı dışında bir başkası tarafından banka yolu ile ödenmesinde bir beis yoktur.  Önemli olan alıcı ( veya alıcı adına bir başkasının ) satıcıya ait banka hesabına ödeme yapılmasıdır.

 

5-Yine alıcının kendisine veya başkasına ( örneğin şirketine, arkadaşına eşine, babasına ait ) kredi kartı ile, satıcıya ödeme yapabilir. Bu durumda alıcı adına ceza kesilmesi söz konusu değildir. Yukarıda belirttiğim gibi ceza banka hesabını veya pos makinesini kullandıran adına kesilmektedir.

 

6-Bazı şirketler, örneğin bayilerinden alacağını tahsil edebilmek için, kendi pos makinelerini bayilerine vermiş ve bayiler kendi müşterilerinden tahsilatlarını bu pos makinelerini kullanarak yapmaktadır. Bu şekilde bayiler (  bayisi oldukları şirkete ait pos makinesi ile tahsilat yaparak ) hem alacaklarını hem de borçlarını tahsil etmektedir. Bu tür ödeme/tahsilat süreçlerin tebliğ ile bir düzenleme yapılarak açıklanması beklenmektedir.

 

7- Satış bedelinin tahsilat yöntemleri ile ilgili her şirketin uygulamasını gözden geçirmesi ve tebliğ ile yapılacak açıklamalara kadar durum tespiti yapılması ve açıkça kanuna aykırı tahsilat yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

MEVZUAT NOTU :

VUK Mükerrer Madde 355 maddesine dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen fıkraların metni

Yeni Eklenen Fıkraların Açıklaması

“Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, banka ve benzeri finans kurumları, ödeme kuruluşları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla başkalarının adı ve/veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda,  her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 10’u nispetinde, mal teslimi veya hizmet ifasını yapanlar ile adına ve/veya hesabına ödeme yapılanlara ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilir.

 

Bu şekilde ceza kesilen mükellefler hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

Ancak, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemez.

Satıcı tahsilatını kendisi dışındaki bir kişiye ait banka  hesabı üzerinden tahsil etmesi  halinde;

 

Satıcı ile  ödeme yapan alıcı* adına  ayrı ayrı, her bir işlem için bu maddeye göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 10’u nispetinde,

 

özel usulsüzlük cezası kesilir.

 

 

Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon TL’yi geçemez.

 

(*)ödeme yapan alıcı: banka hesabını kullandıran

23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için bu maddeye göre tatbik olunan özel usulsüzlük cezasının üç katı uygulanır. Şu kadar ki, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemez.

 

 

Satıcı tahsilatını kendisi dışındaki bir kişiye ait pos makinesi kullanarak tahsil etmesi  halinde;

satıcılara ve pos makinesini satıcıya ( başkasına ) kullandıranlar adına ayrı ayrı her bir işlem için bu maddeye göre tatbik olunan özel usulsüzlük cezasının üç katı uygulanır.

 

Şu kadar ki, bu fıkra uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemez.

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567423