24 Şubat 2025 tarih 32823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan aşağıdaki Yönetmeliklere göre yapılan önemli değişikliklere başlıklar halinde yer verilmektedir.
Yapılan değişiklikler aşağıda başlıklar halinde özetlenmiştir:
-
- 1- İrtibat büroları yönetmelikten çıkarıldı, yeni irtibat bürosu açılamayacak, mevcut irtibat büroları 6 ay içinde kapatılacak.
- 2- Adres değişiklikleri ve iş yeri açılış ve kapanışlara ilişkin bildirimler en geç 30 gün içinde yapılacak,
- 3- Şubelerde “sorumlu ortak” bulundurulması ve ortağın şubenin bulunduğu ilde ikamet etme şartı getirildi, Eklenilen geçici 7’inci madde ile; şirketlerin şube yapılarının 6 aylık süre içinde (24/08/2025 tarihine kadar) ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi yönünde düzenleme yapıldı.
- 4- Meslek mensupları, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini de kullanabilirler. Bu şekilde unvan kullanacak meslek mensuplarının, kullanacağı unvana ilişkin işi fiilen icra ediyor olması şarttır.
- 5- Meslek mensuplarının, mesleki unvanlarını kullanmak şartıyla, mesleğin konusuna giren işlerle ilgili alanlarda, ilgili kamu tüzel kişilerinden lisans ve ruhsat gibi belgeler ile iktisap ettikleri unvanlarından sadece birini basılı evraklarında kullanmaları, haksız rekabet ve reklam olarak değerlendirilmeyecek.
- 6- Meslek mensuplarına birlik tarafından tek tip kimlik belgesi verilmesine yönelik düzenleme yapıldı.
- 7- Meslek mensupları arasında ortaklık bürosu ve şirket kurulması ile bu gibi durumlarda yapılamayacak işler konusunda yeni ve önemli belirlemeler yapıldı.
-
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5’inci maddesi ile aynı Yönetmeliğin 30’uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (g) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“b) Ortaklık bürosu ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir. Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte şirket kurmaları halinde bu şirketlerde tasdik hizmeti verilemez, 3568 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin A fıkrasının (a) bendinde yazılı işler yapılamaz. Bu şirketlerin ortakları, kendi bürolarında ya da ortağı oldukları başka mesleki şirketler aracılığıyla şirketin hizmet verdiği müşterilere defter tutma ve tasdik hizmeti veremezler. Bu şekilde kurulan şirketler, şirket merkezinin bulunduğu yerin bağlı olduğu ilde bulunan ve ortaklık hisselerinin çoğunluğuna sahip olan meslek grubunun odasına kaydedilir. Bu şirketlerin ortakları, şirketin tescilini takip eden 30 gün içerisinde ortaklık durumlarını kayıtlı oldukları odaya bildirirler.”
“(b) bendi uyarınca kurulan şirketlerin unvanında, şirket ortaklık hisselerinin yarısından fazlasına sahip olan meslek grubunun unvanı kullanılır.”
Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler birlikte adi ortaklık kuramayacaklar, ancak şirket kurabilecekler:
- Ortaklık bürosu (adi ortaklık) ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilecek.
- Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler birlikte şirket kurabilecekler ancak ortaklık bürosu (adi ortaklık) kuramayacaklar,
Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte kuracakları şirketlerde “tasdik işlemi” ve “defter tutma işlemi” yapılamayacak:
- Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte kuracakları şirketlerde; tasdik hizmeti ile defter tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işler yapılamayacağına yönelik belirlemeler yapılmıştır. Bu tür şirketlerde bağımsız denetim ve danışmanlık vb. işler yapılabilecektir.
Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte kuracakları şirketlerde hizmet verdikleri mükelleflere şahsen veya ortağı olacakları başka şirketler vasıtasıyla tasdik hizmeti ve defter tutma hizmeti verilemeyecek:
Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin birlikte ortak oldukları şirketlerde hizmet (bağımsız denetim, danışmanlık vb.) verdikleri mükelleflere;
- Hizmet veren şirkete ortak Yeminli Mali Müşavirler şahsen veya ortağı olduğu başka şirket vasıtasıyla ayrıca tasdik hizmeti veremeyecek,
- Yine aynı şekilde ortak olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler de, şahsen veya ortağı olacağı başka bir şirket vasıtasıyla aynı mükelleflere defter tutmak, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işler bakımından hizmet veremeyecek.
- 8- Yeminli Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin ortağı olduğu şirketlerde gerekli unvan ve oda değişiklikleri 1 yıl içinde yapılacak:
- Bu şekilde kurulan şirketler, şirket merkezinin bulunduğu yerin bağlı olduğu ilde bulunan ve ortaklık hisselerinin çoğunluğuna sahip olan meslek grubunun odasına kaydedilmesi gerekecektir.
- Bu durumda olan şirketlerin unvanında, şirket ortaklık hisselerinin yarısından fazlasına sahip olan meslek grubunun unvanının kullanılması gerekmektedir.
- Bu tür şirketlerin ortakları, şirketin tescilini takip eden 30 gün içerisinde ortaklık durumlarını kayıtlı oldukları odaya bildireceklerdir.
- 24/02/2025 tarihinden önce kurulan şirketler, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde unvanlarını bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilen hükümlere uygun hale getirmek ve odaya kaydolmak zorundadır.
- 9- Meslek akdi ile çalışan meslek mensupları tasdik yapamayacak ve mesleki yetkileri kullanamayacak.
- 10-Mesleğin konusuna girmeyen alanlarda çalışan veya ticari faaliyette bulunanlar mesleki unvan kullanamayacak.
- 11- Meslek mensuplarının ruhsat almaları ve değişiklikleri bildirme sürelerine yönelik değişiklikler yapıldı:
- “Madde 62 - Ruhsat alan meslek mensupları, oda ve Birliğe karşı üyelikten doğan ödevlerini yerine getirirler.
- Başka bir oda bölgesine naklolan veya isim ya da soyadı herhangi bir nedenle değişen meslek mensupları, naklin yahut değişikliğin meydana geldiği tarihten sonraki 30 gün içerisinde ruhsatlarını değiştirmekle yükümlüdürler. Evlenme ve boşanmadan kaynaklanan soyadı değişikliklerinde, ruhsat değişimi için ayrıca ücret alınmaz.
- Ruhsatın iptali, meslekten çıkarılma yahut ayrılma durumlarında meslek mensupları kimlik, kaşe, mühür ve ruhsatlarını, 30 gün içerisinde tutanak karşılığı odaya iade etmek zorundadırlar. Ölüm halinde mirasçılar, 4 ay içerisinde iade işlemlerini gerçekleştirirler. Başvurmaları halinde vefat eden meslek mensubunun çalışmalarını gösterir bir belge veya ruhsatın onaylı bir örneği mirasçılara verilir.”
- 12-Ruhsat iptalini gerektiren durumlar yeniden belirlenmiştir.
- 13-İşin sonlanması halinde 30 gün içinde defter teslim tutanağı düzenlenmemesi haksız rekabet olarak değerlendirilecek.
- 14-Oda haksız rekabetle mücadele kuruluna 3 yıl kıdemli meslek mensupları seçilebilecek.
- 15-Meslek mensupları ile müşteriler arasındaki tip sözleşmeler birlik tarafından hazırlanacak.
- 16-Meslek mensuplarının disiplin cezalarına karşı savunma yapma süresi 10 günden 15 güne çıkarıldı.
- 17-Aday meslek mensubunun başarılı sayılacak staj tezkiye notu 60’tan 80’e çıkarıldı.
- 18-Aday meslek mensupları katıldıkları ilk sınavın sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 3 yıl içinde açılacak tüm sınavlara girilebilecek:
- (Ek fıkra:RG-24/2/2025-32823) Adaylar katıldıkları ilk sınavın sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde açılacak tüm sınavlara katılabilirler. Sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamaz. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilgili yönerge ile belirlenir.
- 19-Tezsiz yüksek lisans ile uzaktan eğitim yöntemi ile yüksek lisans yapanlarda stajdan sayılan süre 6 ayı geçemeyecek:
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinin ikinci cümlesinde yer alan “bilgisayar,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı bendin (1) ve (2) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“1- Birlik tarafından akredite edilen yabancı dil eğitim programlarında geçen sürelerin 3 ayı,
2- İktisat, maliye, işletme, muhasebe, finansman, denetim ve vergi ile ilgili alanlarda; tezli yüksek lisans yapanların diploma ve tezlerini ibraz etmeleri şartı ile bu eğitimde geçen sürelerinin bir yılı, tezsiz yüksek lisans yapanlar ile uzaktan eğitim yöntemi ile yüksek lisans yapanların bu eğitimde geçen sürelerinin altı ayı (Bu bentteki haktan yararlananlar 1 numaralı alt bentteki haktan yararlanamazlar),”
- 20-Yanında veya gözetim ve denetiminde staj yaptığı meslek mensubunun ölümü, işi terki, disiplin ya da ceza uygulaması dolayısıyla meslekten ayrılması durumunda aday meslek mensupların staj süresi duracak.
- 21-Aday meslek mensupları tezkiye notları her yıl yerine 3 aydan az olmamak üzere verilebilecek.
- 22-Aday meslek mensupları için odalar veya TESMER tarafından düzenlenecek toplantı ve seminerlere katılmaları zorunlu hale getirildi.
- 23-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavları klasik yazılı, test veya her ikisi birlikte yapılabilecek.
- 24-SMMM’lik sınavına girebilmek için staj değerlendirme notunun en az 80 olması zorunlu hale getirildi:
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “60” ibaresi “80” şeklinde değiştirilmiştir.
(Değişen fıkra hükmü) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girebilmek için, aday meslek mensubunun stajı tamamlamış ve yanında veya denetim ve gözetiminde staj yaptığı meslek mensubundan staj değerlendirme notu olarak en az 100 üzerinden (Değişik ibare:RG-24/2/2025-32823) 80 almış olması gerekir.
- 25-SMMM’lik sınavlarına katılacak aday meslek mensuplarının ilk sınavda belirlenen konuların tamamı için sınava başvurmaları zorunlu hale getirildi.
- 26-İtirazlar 7 gün içinde elektronik sistem üzerinden birliğe yapılabilecek.
- 27-SMMM’lik sınavlarında başarılı olamayanlar ilk sınav tarihinden itibaren sınava katılma süresi 3 yıldan 2 yıla indirildi:
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “3 yıl” ibaresi “2 yıl” şeklinde değiştirilmiştir.
(Değişen ikinci fıkra hükmü) Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren (Değişik ibare:RG-24/2/2025-32823) 2 yıl içerisinde yılda 3 kez açılacak tüm sınavlara girebilirler. Bu sınav süresi hiç bir nedenle uzatılamaz.
Eklenilen Geçici Madde 2 ile; 24/02/2025 tarihinden önce Oda nezdinde staj dosyası açtırmış ve staja giriş sınavını kazanmış olanlar için 21’inci maddede yapılan değişiklik dikkate alınmayacağından sınava giriş süresi 3 yıl olarak uygulanacaktır.
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 2- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Oda nezdinde staj dosyası açtırmış ve staja giriş sınavını kazanmış olanlar hakkında, 21 inci maddenin ikinci fıkrasının bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilmeden önceki hükümleri uygulanmaya devam olunur.”
Saygılarımızla.