MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2025/38_Nace Kodlarının Güncellenmesi İstisna, İndirim ve Teşvik Uygulamaları Bakımından Önem Arz Ed

Gelir İdaresi Başkanlığı Merkezi Vergi Kimlik Numarası Sicil Veri Tabanı kayıtlarında halen kullanılmakta olan NACE Rev.2 Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodlarının, “NACE Rev.2.1 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodlarına” geçişi çalışmaları tamamlanmış olup, 01/01/2025 tarihi itibarıyla tüm vergi mükellefleri NACE Rev.2-Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodları, NACE Rev.2.1 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodlarına göre güncellenerek yeni versiyon kodlarının kullanımı sağlanmış bulunmaktadır.

 

Bilgilerini ve 01/01/2025 tarihi itibarıyla NACE Rev.2-Altılı Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodlarından, NACE Rev.2.1 Ekonomik Faaliyet Sınıflaması Kodlarına geçiş yapılmıştır.

 

NACE Kodu, iş yerinin kayıtlı olacağı vergi dairesinden alınmakta olup, talebi içeren başvuruyu müteakip gerekli işlemlerin takip edilmesi gerekmektedir. Kod değişikliği yapmak için kayıtlı olunan vergi dairesine “NACE Kodu değişikliği” konulu talep dilekçesi verilerek, talep edilen ve sorumlu alanlarda belirtilen kod vergi dairesi kayıtlarına ve vergi levhasına işlenmelidir.

 

Vergi dairesinde faaliyet kodunun vergi levhasına işlenmesinin ardından, talep dilekçesi ekine vergi levhası eklenerek muhatap ticaret odasının e-posta adresine gönderilmesi veya ilgili birimine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu işlemi müteakiben vergi dairesinden alınan yeni NACE kodunu gösteren vergi levhasının bir sureti ve mükellefiyet yazısı ile bağlı olunan ticaret odasına değişiklik talep dilekçesi verilmelidir. Aynı işlemin sigorta kayıtları açısından da yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumunun il/ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır.

 

- NACE Ekonomik Faaliyet Kodları Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) koordinasyonunda ilgili kurumların da iştiraki ile revize edilmektedir. Bu kapsamda sicil kayıtlarından hareketle  Defter- Beyan Sisteminde  “Gelir Ekle” ve” Gider Ekle” fonksiyonlarında yer alan "NACE Faaliyet Kodları"ndaki güncelleme çalışmaları tamamlanmış olup, güncel NACE Kodlarına https://www.gib.gov.tr/node/151975 adresinden ulaşılabilmektedir. 

 

- Bir işletmenin birden fazla kodu olabilir. ‘Ana’ kodu değiştirmeksizin, ‘yan’ kod eklenmesi mümkündür. Mevcut bir adet ana kodun haricinde dört adet yan kod belirlenebilir.

 

- Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilmesi zorunlu olan iş yerinin faaliyet kodu ile çalışanların meslek adı ve kodunun birbiriyle mutabık olmaması durumunda, ihbar ve şikâyet üzerine SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda iş yerine idari para cezası uygulanmaktadır.

 

- İş yerinin yürüttüğü faaliyeti gösterir kodun, işverenler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilmesi zorunludur. Faaliyete göre iş yerinin meslek adı ve tehlike sınıfı belirlenmektedir. Kurumun işlevi, işletmenin resmî ve fiili faaliyetinin uyumlu hale getirilmesidir.

 

- Müesseselerin çalışanlarına dair sigorta tahakkuk fişinin “Sicil No” satırındaki 26 haneli rakamın 2 ile başlayan ilk rakamından sonra gelen 6 rakam altılı faaliyet kodudur.

 

- Bilindiği gibi, 15 Ocak 2025 tarih 32783 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7538 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 5510 sayılı Kanunun “Prim oranları ve Devlet katkısı” başlıklı 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin birinci cümlesinde yer alan “beş” ibaresi “dört” şeklinde değiştirilmişti.

 

- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 13 Şubat 2025 tarih E-83604451-207.02-111996658 sayılı 2025/6 Genelge ile; 5 puan olarak uygulanmakta olan İşveren SGK Prim indiriminin 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren, imalat sektörü hariç diğer sektörlerde 4 puan olarak uygulanmasına yönelik usul ve esaslar belirlenmiştir.

 

- Eklenilen Geçici 108. Madde ile 1 Şubat 2025 tarihinden geçerli olmak üzere; imalat sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin devlet katkı oranı %5 olarak korunurken, diğer sektörlerde bu oran %4’e indirilmişti.

 

-Beş puanlık indirimden yararlanmaya devam edecek imalat sektörünün kapsamı belirlenirken, Nace Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasında “C (İmalat)” kısmında yer alan iş kolları dikkate alınacaktır.

 

- Diğer taraftan, iş yerinin iş kolu kodunun (Nace Kodunun) değişmesi halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinde yapılacak indirim oranı, değişiklik tarihini takip eden aya/döneme ait aylık prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden başlamak üzere iş yerine ait yeni iş kolu kodu dikkate alınarak hesaplanacaktır. 

 

- Diğer taraftan, bu Genelgenin yürürlüğe girmesinden sonra iş yerine ait iş kolu kodunun geçmişe yönelik olarak değişmesi ve herhangi bir nedenle malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi işveren hissesi indirim oranı içeren kanun numaraları ile geçmişe yönelik olarak aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi düzenlenmesi/işleme alınması durumunda, ilgili ay/döneme ait yasal süresi içerisinde verilmiş olan ilk belge dikkate alınarak bu belgenin düzenlendiği tarihte geçerli olan iş yerine ait iş kolu koduna göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi işveren hissesi indirim oranı uygulanacaktır. İlgili ay/dönemde dikkate alınacak belge olmaması durumunda ise Kurum sistemindeki iş yerine ait iş kolu kodu geçerlilik tarihleri dikkate alınarak işlem yapılacaktır.

 

 -2025/Şubat ayından/döneminden itibaren malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinden yapılacak indirim uygulamasının hesaplaması bu Genelgede belirtildiği şekilde yapılacak olup söz konusu indirimden yararlanmanın usul ve esasları hakkında 2008/93, 2009/139, 2011/45, 2020/1, 2021/26, 2021/30 ve 2024/11 sayılı Genelgelerde belirtilen usul ve esaslar dikkate alınacaktır.

 

- İş yerinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinden yapılacak indirim oranından daha yüksek oranda yararlanabilmek için iş yerinin iş kolu kodunun gerçeğe aykırı beyan edilerek tescil edildiğinin sonradan tespit edilmesi halinde Hazinece karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte işverenden geri alınır.

 

- Bu indirimden yararlanabilmek için ayrı bir kanun numarası oluşturulmayacak olup "5510" kanun numarası seçilmek suretiyle bu indirimden yararlanılmaya devam edilecektir. Yararlanılacak indirim oranı is yerinin is kolu koduna (Nace kodu) göre sistem tarafından otomatik belirlenecektir.

 

- Bunlara ilave olarak; bazı indirim, istisna ve teşvik uygulamalarında nace kodları esas alındığından, güncel ve fiili iştigal konusuna uyumlu nace kodu kullanılması önem arz ettiğinden, gerekli görülmesi halinde nace kodlarının değiştirilmesi veya ana faaliyet koduna ilave faaliyet kodlarını ifade eden nace kodları da eklenebilmekte olduğunun bilinmesi faydalı olacaktır.

 

Saygılarımızla.

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 610947