MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2019/57_LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARININ VERGİ BORÇLARINDAN SORUMLULUĞU HAKKINDA DANIŞTAY İÇTİHATLARI BİR

LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARININ VERGİ BORÇLARINDAN SORUMLULUĞU HAKKINDA DANIŞTAY İÇTİHATLARI BİRLEŞTİRME KURULU KARARI YAYINLANDI 

 

Limited Şirket Müdür ve Ortaklarının 6183 Sayılı Âmme  Alacaklarının TUHK nun 35. ve Mükerrer 35. Maddeleri ile 213  VUK nun 10. Maddesinde düzenlenen sorumlulukları hakkında Danıştay Daireleri tarafından farklı kararlar verilmekte idi. 

Danıştay Dâireleri arasındaki ihtilaf, Limited Şirketin mal varlığından kısmen veya tamamen tahsil edilemeyen veya edilemeyeceği tespit edilmiş bulunan kamu alacağının, Şirketi Temsile yetkili kişilerin ve Ortaklarının mal varlıklarından tahsili için başlatılacak icra/takip işlemi sırasında öncelikle hangisine gidileceği konusunda ortaya çıkıyordu.

Bazı Dâireler, Limited Şirketten tahsil edilemeyen alacağın öncelikle Şirketi temsile yetkili kılınmış Müdürlerin mal varlığından alınması gerektiğini, ancak alacağın Müdürlerden tahsil olunamayacağının kesinleşmesinden sonra Şirket ortaklarının mal varlığına şirketteki payları oranında gidilmesi icap ettiği yönünde içtihatlarda bulunmaktaydılar.

Bunun üzerine, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu, Resmi Gazetenin 20/06/2019 tarihli 30807 numaralı nüshasında yayınlanan Esas 2013/01 ve Karar 2018/01 Kararı ile Dâireler arasındaki ihtilafa son vermiştir.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararları, Danıştay Kanununun 40 ıncı maddesi gereğince Danıştay daire ve kurulları ile idari mahkemeler ve idareyi bağlayıcı niteliktedir.

Bu Karar, sirkülerimiz ekindedir.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun söz konusu Kararına göre;

Limited Şirket tüzel kişiliğinden tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan vergi borcunun şirket ortaklarından tahsili için öncelikle kanuni temsilcilerin takibi gerekmemektedir. Alacaklı İdare, öncelik sırası gözetmeksizin aynı anda hem yönetici, hem de ortakları icra/takibe alabilecektir. Temsilcilerin bütün mal varlıkları, ortakların ise şirketteki payları oranında sorumlu tutulacakları tabiidir.  

 

Saygılarımızla.

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567831