MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2019/90_E-Arşiv Fatura Uygulamasına İlişkin Duyuru Yayımlandı.

e-Arşiv Fatura Uygulamasına İlişkin Duyuru Yayımlandı.

 

Gelir İdaresi Başkanlığınca, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek ve tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL’yi aşan faturaların e-arşiv fatura olarak GİB portalından düzenlenmesine ilişkin Duyuru yayınlanmıştır.

Söz konusu Duyuru ile yapılan açıklamalar doğrultusunda, 1/1/2020 tarihi itibariyle e-Arşiv fatura kullanıcılarının da kendilerine kesilen kağıt faturalarda belirtilen tutarları kontrol etmeleri, örneğin aynı gün içinde aynı kişiden kesilen faturaların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu faturaların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv Fatura’nın e-Belge Portali üzerinden düzenlenmesini talep etmeleri ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

Söz konusu Duyuruda öne çıkan hususlar aşağıdaki gibidir: 

-Söz konusu uygulama 1/1/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.

-Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv Fatura’nın e-Belge Portali üzerinden düzenlenmesi ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

-e-Belge düzenleme portalına mali mühür veya elektronik imza kullanım zorunluluğu olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükelleflerimizin herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek bulunmayıp, bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd.gib.gov.tr adresinden gerekli kaydını oluşturarak kullanıcı kodu ve şifrelerini alabileceklerdir.

-Mükelleflerin istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenleme işlemleri için de söz konusu e-Belge Portalını kullanmaları mümkün bulunmaktadır.

-Düzenlenen e-Arşiv Faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir.

-e-Belge Portalı üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına Raporlanmasına gerek bulunmamaktadır.

-Düzenlenen e-Arşiv Faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portalı üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalından elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu  DUYURU için tıklayınız.

 

Saygılarımızla



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 568074