MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2019/92_Dönem Sonu Reeskont İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranı 21 Aralık 2019’ dan Geçerli Olmak Üz

DÖNEM SONU REESKONT İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK FAİZ ORANI 21 ARALIK 2019’ DAN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE %13,75 OLARAK DEĞİŞTİ

 

 

 21 Aralık 2019 tarihli ve 30985 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tebliğine göre 21/12/2019 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %12,75; avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %13,75 olarak tespit edilmiştir.

 

238 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre; mükelleflerin dönem sonlarında alacak ve borç senetleri için yapacakları reeskont işlemlerinde T.C. Merkez Bankası’nın kısa vadeli avans işlemleri için belirlediği faiz oranını esas almaları ve iç iskonto yöntemini uygulamaları gerekmektedir. 64 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri gereğince vadeli çekler de reeskont uygulamasında alacak ve borç senedi olarak değerlendirilmektedir.

 

Buna göre; yıl sonuna kadar tekrar değişiklik yapılmadığı taktirde Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285 inci maddelerine göre alacak ve borç senetleri için yapılacak reeskont işlemlerinde (senette faiz oranı yazılı değil ise);

 

2019 yıl sonu (31 Aralık 2019) itibariyle ise % 13,75 oranı,

dikkate alınacaktır. (Eski oran % 18,25 idi)

 

Vergi Usul Kanunu’nun 280 inci maddesine göre, yabancı para ile olan borç ve alacakların reeskontunda ise, varsa senette yazılı faiz oranının, senette faiz oranı yer almıyorsa yukarıda yer alan Merkez Bankası tebliğindeki faiz oranının değil, değerleme gününde geçerli Londra Bankalar Arası Faiz Oranının (LİBOR) esas alınması gerekir.

Reeskont uygulamasıyla ilgili olarak aşağıdaki hususları kısa hatırlatmalar:

 Alacak ve borç senetlerinin reeskonta tabi tutulması işlemi mükellefin isteğine bağlıdır. Ancak, mükellef alacak senetlerini reeskonta tabi tuttuğunda borç senetlerini de reeskonta tabi tutmak zorundadır. (Banka, banker ve sigorta şirketlerinde ise reeskont işlemi zorunludur)

Alacak senetlerinin reeskontu işlemi dönem karını azaltırken, borç senetlerinin reeskontu ters yönde etki yapmakta diğer bir ifadeyle dönem karını arttırmaktadır.  Diğer taraftan, reeskont işlemi mükellefe nihai bir vergi avantajı sağlamamakta sadece (reeskont tutarı kadar faizin) gelir ve giderin ertesi yıla ötelenmesine yol açmaktadır.  Nitekim, ilgili yıl sonunda reeskont yoluyla gelir ve gider yazılan tutarlar ertesi yıl ters kayıtla kapatılacak olup, bir önceki yılın aksi yönünde kurum kazancını etkileyecektir.  

Reeskont işlemi 238 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğinde belirtilen iç iskonto yöntemiyle hesaplanacaktır:

F= A - {A x 360/[360+(m x t)]}

F: Hesaplanan iskonto tutarı

A: Senedin nominal değeri

t: Senedin vadesine kalan gün sayısı

m: İskonto (faiz) oranı

 

Söz konusu tebliğ aşağıdadır.

Saygılarımızla.

 

 

21 Aralık 2019 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 30985

TEBLİĞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

Bankamızca, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 12,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 13,75 olarak tespit edilmiştir.

Belirlenen bu oranlar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 568050