MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2020/60_Mücbir Sebep Halinde Olduğu Kabul Edilen Şirketlerin Ertelenen Vergi Beyannamelerinin Verilm

Mücbir Sebep Halinde Olduğu Kabul Edilen Şirketlerin Ertelenen Vergi Beyannamelerinin Verilmesinde ve Muhasebeleştirilmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

 

24.03.2020 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de “518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” yayımlanmış olup, Korona virüs (COVID-19) salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen ve bu Tebliğ ile belirlenen mükelleflerin Vergi Usul Kanunu’nun mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması hakkında düzenlemeler yapılmıştır.

 

Söz konusu Tebliğ kapsamında, mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken Muhtasar ve Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar, tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi ise sırasıyla 27 Ekim, 27 Kasım ve 27 Aralık tarihine uzatılmıştır.

 

Bu kapsamda ertelenen vergi ödemelerinin muhasebeleştirilmesi ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

 

Tek Düzen Hesap Planı’nda “368. Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler” hesabının açıklaması aşağıdaki gibi yapılmıştır.

 

“Kanuni süresi içerisinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile erteleme ve taksitlendirme süresi bilanço tarihinde bir yıldan az olan vergi ve yükümlülükleri kapsar.”

 

Bu açıklamaya göre ödemesi ertelenen Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ilişkin Muhtasar ve Katma Değer Vergisi beyannamelerine ilişkin tahakkukların düzenli olarak 360/391/191 vb hesaplara kaydına devam edilmesi ve ödenecek vergi tutarlarının takip eden ayda 368 no.lu hesaba virmanlanması gerekmektedir.

 

Ayrıca ertelenen tutarların ve vadelerinin sağlıklı bir şekilde takibinin mümkün olması için 368 no.lu hesap altında Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ilişkin 3 ayrı alt hesap açılması ve tahakkuk eden tutarların dönemleri itibariyle alt hesaplarda ayrı ayrı takip edilmesi uygun olacaktır.

 

Son olarak mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen şirketlerin beyannamelerini ertelemeden önceki normal sürelerinde) vermeleri ve kayıt düzenini yukarıdaki gibi oluşturmaları, ödemelerini ise ertelenen vadelerinde yapmalarını öneriyoruz.

 

 

Saygılarımızla

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567796