MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2020/65_Mücbir Sebep Halinde Olduğu Kabul Edilen Mükellefler İle İlgili Uygulama İç Genelgesi Yayıml

Mücbir Sebep Halinde Olduğu Kabul Edilen Mükellefler İle İlgili Uygulama İç Genelgesi Yayımlandı

 

Bilindiği üzere; 518 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; ana faaliyeti olarak tebliğde sayılan işlerle iştigal eden mükellefler ile gelir vergisi mükelleflerinin bazı vergisel yükümlülükleri mücbir sebep kapsamında ertelenmiştir.  Öte yandan; 65 yaş ve üstünde olanlar ve kronik rahatsızlık nedeniyle sokağı çıkma yasağı olanlara da mücbir sebep nedeniyle vergi ödevlerini erteleme imkanı sağlanmıştır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden mükellefler; ana faaliyet kodlarına göre bu düzenlemeden yararlanma imkanlarının olup olmadığını sorgulayabilmektedir.

 

Tebliğin 3. Maddesinin 3. Fıkrasında aşağıdaki ifade yer almaktadır:

 

“(3) Mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla birinci fıkradaki sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınır.”

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ekteki 3 Nisan 2020 tarihli ve 2020/3 sayılı Uygulama İç Genelgesinde; 

 

*Tebliğ kapsamında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükellefler, 

 

* Mücbir sebep dönemine isabet eden yükümlülüklere yönelik açıklamalar, 

 

* Tebliğin 3 . Maddesinin 3. Fıkrasına istinaden mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespit edilmesine yönelik başvuruların şekli, komisyonların kurulması ve çalışma usul ve esasları, yer almaktadır.

 

İç Genelgede; tebliğdeki sözkonusu fıkraya istinaden yapılacak başvuruların şekli ve içeriği belirtilmektedir.   

 

Bu kapsamdaki başvurular, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanını ispat etmeye matuf tüm belgelerin ekinde yer aldığı "Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu" (Rapor) eklenmek suretiyle İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılacaktır. Raporda yer alması gereken bilgi, belge ve diğer hususlar genelgede sayılmıştır.

 

Ana faaliyet kodu değişikliği için; mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından (ana faaliyet kodu olarak kaydedilmesi gerektiğini iddia ettiği faaliyet kodundan) elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması şart koşulmuştur.  Brüt hasılatın tespitinde 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi, özel hesap dönemine tabi mükelleflerde 2019 yılında sonuçlanan özel hesap dönemi dikkate alınacaktır.

 

Başvurunun konuyla ilgili komisyonca değerlendirilmesi sonucu olumlu mütalaa çıkarsa, vergi dairesi veya grup müdürünün onayıyla faaliyet kodu değişimi yapılacaktır. Sonrasında konuyla ilgili karar ve yazı ilgili vergi dairesine iletilecektir. Faaliyet kodunun değiştirilmesine karar verilen mükelleflerin sicil kayıtlarındaki ana faaliyet kodu yeni duruma göre düzeltildikten sonra anılan mükelleflerin mücbir sebep kapsamına alınabilmesi için sistemde tanımlanan ekranlara bilgi girişi yapılacaktır.

 

2020/3 sayılı Uygulama İç Genelgesi sirkülerimiz ekindedir.

 

Saygılarımızla

 

 

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567428