MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2020/89_Binek Otomobillerin Giderleri Ve Amortismanlarıyla İlgili Olarak 2020 Yılında Uygulanacak Sı

Binek Otomobillerin Giderleri Ve Amortismanlarıyla İlgili Olarak 2020 Yılında Uygulanacak Sınırlamalar

 

Bilindiği üzere; 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7194 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanununun 40. ve 68 . Maddelerinde yapılan değişiklikler ile işletmelerin kiraladıkları veya iktisap ettikleri binek otomobillerin giderlerinin vergi matrahının tespitinde indirimine kısıtlamalara getirilmiştir. Sonrasında yayımlanan 310 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise; yeniden değerleme oranı dikkate alınarak 2020 yılında binek otomobillerle ilgili sözkonusu hadler ve tutarlara ilişkin sınırlar belirlenmiştir.

 

Konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde 7 Şubat 2020 tarihinde (içinde binek otomobil gider kısıtlaması uygulamasına yönelik açıklamaların da yer aldığı)  genel tebliğ taslağı hazırlandığı belirtilmişse de, bugüne kadar bu taslağa son hali verilerek  genel tebliğ olarak yayımlanmamıştır:

 

https://www.gib.gov.tr/gelir-vergisi-genel-tebligi-taslagi-seri-no-311-hazirlandi

 

Bu konuyla ilgili hususları aşağıda hatırlatmakta fayda görüyoruz:

 

  1. KİRA GİDERİ SINIRI

Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5.500 TL’ye kadarlık kısmının, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması, bu tutarı aşan kısmın, bu kısma isabet eden KDV tutarı ile birlikte KKEG olarak dikkate alınması gerekmektedir. (Kanundaki hüküm uyarınca 2020 yılında da bu tutar yani 5.500 TL kira sınırı uygulanacaktır)

 

Kira gideri sınırlaması,  araçların hangi yılda kiralanmış olduklarında bakılmaksızın tüm binek otomobil araç kiraları için uygulanacaktır.

 

 

  1. ALIŞTA ÖDENEN KDV VE ÖTV NİN GİDER SINIRI

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve KDV toplamının en fazla 140.000 TL’ye kadarlık kısmının, gider olarak dikkate alınması, aşan kısmın KKEG olarak dikkate alınması gerekmektedir. (Kanun Maddesindeki endeksleme öncesi tutar 115.000 TL idi)

 

  1. BİNEK OTOMOBİL GİDERLERİ

Binek otomobillere ilişkin giderlerin (bakım, tamir, yakıt, sigorta,OGS,HGS vs) en fazla % 70’inin, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması, bu tutarı aşan kısmın, bu kısma isabet eden katma değer vergisi tutarı ile birlikte KKEG olarak dikkate alınması gerekmektedir.

 

Binek otomobillerle ilgili gider kısıtlamasının, binek otomobillerin hangi yılda iktisap edilmiş olduğuna bakılmaksızın aktifteki tüm binek otomobillerin giderlerine uygulanacağı anlaşılmaktadır.

 

  1. AMORTİSMAN KISITLAMASI

Özel tüketim vergisi ve KDV hariç ilk iktisap bedeli 2020 için 160.000 TL  nı (Kanun Maddesindeki endeksleme öncesi tutar 135.000 TL idi), söz konusu vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde, amortismana tabi tutarı 2020 için 300.000 TL nı (Kanun Maddesindeki endeksleme öncesi tutar 250.000 TL idi) ,aşan binek otomobillerinin her birine ilişkin ayrılan amortismanın en fazla bu tutarlara isabet eden kısmının, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması, aşan kısma isabet eden amortismanların KKEG olarak dikkate alınması gerekecektir.

 

7 Aralık 2019 öncesinde alınmış binek otomobiller için amortisman sınırlarının dikkate alınmaması, 7 Aralık 2019 -31 Aralık 2019  arası iktisap edilenlerde  yukarıda yer verdiğimiz 135.000 TL ve 250.000 TL lık sınırların dikkate alınması, 2020 yılında alınanlarda ise yukarıda yeşil boyalı tutarların ( 160.000 TL/ 300.00 TL) sınır olarak dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz.

 

VUK mük. 290/2’nci maddesine göre; kiracı tarafından aktifleştirilen finansal kiralamaya konu iktisadi kıymeti kullanma hakkı, VUK’un mükerrer 298’inci maddesi ve üçüncü kitabının üçüncü kısmının birinci bölümünde kiralama konusu iktisadi kıymet için belirlenmiş esaslar çerçevesinde yeniden değerlemeye ve amortismana tabi tutulur. Bu nedenle amortisman ile ilgili kısıtların finansal kiralamaya konu binek otomobil iktisabında hak olarak aktifleştirilen tutarlara da uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.

 

 Ayrıca, binek otomobilin satılması sırasında VUK’nun 328 inci maddesi uyarınca satış karının hesaplanmasında KKEG sayılan birikmiş amortismanların ne şekilde dikkate alınacağı, beyanname üzerinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağının da açıklığa kavuşturulması gerekecektir.

 

Yukarıda yer verilen kısıtlamaların, serbest meslek erbabına ait binek otomobillerin giderlerine de uygulanması amacıyla Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinde de benzer değişiklikler yapılmıştır. Dolayısıyla, yukarıda “1”, “2” , “3” ve “4” bölümünde belirtilen sınırlamalar serbest meslek erbabı için  de geçerlidir.

 

Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobillerde yukarıda belirtilen gider ve amortisman sınırlamaları uygulanmayacaktır.

 

Binek otomobil tanımı ve kapsamı için  311 no.lu tebliğ taslağındaki açıklamaların yol gösterebileceğini düşünüyoruz.

 

Saygılarımızla

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567643