Az Tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü 31.12.2023 Tarihine Uzatılmasına İlişkin Kanun Teklifi Verilmiştir.
50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma yükümlülüğünün 01/07/2020 tarihi itibariyle başladığını 107 no.lu sirkülerimiz ile duyurmuştuk.
T.B.M.M.’ne İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verilmiştir.
Teklif henüz genel kurulda görüşülmemiş ve kanunlaşmamıştır. Ancak; önemli olduğunu düşündüğümüz bazı değişikliklerin teklifte bulunması nedeniyle sirkülerimizde Kanun teklifi ve teklifte yer alan hususlardan bazılarıyla ilgili notlarımıza yer verilmiştir:
https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3037.pdf
Kanun teklifiyle; 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunun 2023 yılı sonuna kadar ertelenmesi öngörülüyor. (Md.8)
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Mart ayında 72226 sayılı Kanunla eklenmiş olan Geçici 23. Madde ile; Haziran ayı sonuna kadar geçerli olmak üzere korona virüs salgını nedeniyle yapılan başvurular için kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırılmıştı.
(Sonrasında 7244 sayılı Kanunla da sözkonusu Geçici 23. Maddede bazı değişiklikler yapılmıştır.) Başvuru tarihini 31 Aralık 2020 tarihine uzatmaya ve Maddedeki gün sayılarını değiştirmeye Cumhurbaşkanı yetkili bulunmaktadır. 30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 30 Haziran 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi; 30 Haziran 2020 tarihinden önce kısa çalışma uygulaması biten işyerleri için 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle kısa çalışma uygulaması devam eden iş yerleri bakımından ise kısa çalışma bitiş tarihinden başlamak üzere 1 ay uzatılmıştı.
Bu defa; Kanun teklifiyle Geçici 23. Maddede yapılması öngörülen değişiklikle; 31 Aralık 2020 tarihi korunmak suretiyle başvuru süresi ve/veya kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin Cumhurbaşkanınca sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır. (Md.2)
Kanun teklifi ile; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 23. Maddesi kapsamında çalışanları için kısa çalışma ödeneğinden ve Geçici 24. Maddesi kapsamında nakdi ücret desteğinden yararlanan işletmelerin normal çalışma sürelerine geçtikleri dönemden itibaren (4447 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen Geçici 26. Maddedeki sınırlar ve şartlar dahilinde) işverene 3 ay süreyle prim desteği sağlanması öngörülmektedir. Bu teşvikten yararlananlar sözkonusu aylarda aynı çalışan için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacaktır. (Md.3)
Nisan ayında yayımlanan 7244 sayılı Kanunla İş Kanununa eklenen Geçici 10. Madde uyarınca; her türlü iş ve hizmet sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri ve benzeri sebepler dışında, 3 ay boyunca işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştır. Sözkonusu 3 aylık süre içerisinde işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecektir. Cumhurbaşkanının sözkonusu 3 aylık süreleri altı aya kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır.
30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 17 Temmuz 2020 da bitecek olan maddedeki süre 17 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılmıştı.
Kanun teklifi ile; belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir nedenle kapanması ve faaliyetinin sonra ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sonra ermesi hallerinde de iş sözleşmelerinin feshinin mümkün olabilmesi yönünde Geçici 10. Maddeye hüküm eklenmesi öngörülmektedir.
Diğer taraftan; Cumhurbaşkanının Geçici 10. Maddede yer alan süre uzatma yetkisinin “ her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 e kadar” şeklinde değiştirilmesi amaçlanmaktadır. ( Md.4)
Saygılarımızla