Reklam Hizmetleri Alımında Vergi Tevkifatı
1-Yurtiçinden Ticari Reklam Hizmeti Alımlarında Kısmi KDV Tevkifatı
16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 35 No’lu değişiklik tebliği ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin kısmi KDV tevkifatı bölümünde değişiklik yapılarak 1 Mart 2021 tarihinden itibaren yurt içinden ticari reklam hizmeti alımlarında faturada hesaplanan KDV nin 3/10 unun hizmet alıcısı tarafından tevkif edilerek sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi ve vergi dairesine yatırılması zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre; 1 Mart 2021 tarihinden itibaren belirlenmiş alıcılar ve belirlenmiş alıcı olmayan KDV mükelleflerince, bu kapsamdaki reklam hizmeti alımlarında 3/10 oranında KDV tevkifatı yapılacak, 2 No’lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek vergi dairesine yatırılacaktır.
Tebliğin konuyla ilgili bölümü aşağıya alınmıştır:
“Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır.
Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır. Reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmez.
Profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil) reklam hizmetleri yukarıdaki ilgili bölüm kapsamında, tasarımı yapılmış olan reklamlara ilişkin baskı ve basım hizmeti alımları baskı hizmetleri bölümü kapsamında değerlendirilir.”
- Profesyonel spor kulüplerinin sponsorluk yoluyla veya reklâm almak (reklam alanları ve panolarının kiralanması dahil) yayın vs suretiyle aldıkları gelirleri bu bölüme göre değil, tebliğdeki konuyla ilgili bölüme göre, 9/10 KDV tevkifatına tabidir. (Bu tevkifatı KDV mükellefleri ile KDV mükellefi olsun olmasın tebliğde sayılan belirlenmiş alıcılar yapacaktır)
- Tasarımı yapılmış reklamlara ilişkin baskı ve basım hizmetleri alımları bu bölüme göre değil tebliğin baskı basım hizmetleri bölümüne göre 7/10 KDV tevkifatına tabidir. (Bu tevkifatı sadece KDV mükellefi olsun olmasın tebliğde sayılan belirlenmiş alıcılar yapacaktır. Belirlenmiş alıcılar içinde sayılmayan KDV mükelleflerinin bu kapsamda tevkifat yapması sözkonusu değildir.)
2.KDV Mükellefi Olmayan Amatör Spor Kulüplerine, Şahıslara Verilen Bazı Reklamlarda, İlan Panolarında Tam KDV Tevkifatı
KDV mükellefleri ile, banka, sigorta şirketleri, sigorta acenteleri gibi bazı kişi ve kurumlar;
KDV mükellefiyeti olmayan amatör spor kulüplerine, oyuncularının formalarında gösterilmek, şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yazılmak, pano olarak yerleştirilmek, gerçek veya tüzel kişiler tarafından yayımlanan dergi, kitap gibi yazılı eserlerde yayınlanmak suretiyle ve bunlara benzer şekillerde reklâm vermektedirler.
Bu şekilde reklam hizmeti verenlerin KDV mükellefi olmaması halinde, reklam verme işlemleri ile ilgili KDV nin tamamı; reklam hizmeti alanlar tarafından 2 No’lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir. ( Reklam hizmeti verenler 5018 sayılı Kanunda sayılan kamu kurumlarından ise bu durumda tevkifat yapılmayacaktır)
3.Yurtdışından Alınan Reklam Hizmetlerinde Tam KDV Vergisi Tevkifatı
KDV Kanununun 4. Maddesine göre, hizmet; teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemlerdir. Dolayısıyla reklam işlemleri de hizmet kapsamındadır.
İkametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetler KDV’ye tabi olacaktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamı, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından 2 No’lu KDV beyannamesiyle sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
Hizmetin vergiden müstesna olması veya hizmetin yurt dışında yapılıp hizmetten yurt dışında faydalanılması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilmeyecektir.
4.İnternet Ortamında Verilen Reklam Hizmetlerinde Gelir V. /Kurumlar V. Tevkifatı
476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2019 yılı başından geçerli olmak üzere, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere (ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın) yapılan ödemeler üzerinden;
- Gerçek kişilere ödemelerde %15 (Gelir Vergisi Kanunu Madde:94) gelir vergisi tevkifatı,
- Dar mükellef kurumlara yapılan ödemelerde (Kurumlar Vergisi Kanunu Madde:30) %15 kurumlar vergisi tevkifatı (*)
yapılması gerekmektedir.
Reklam hizmetini veren veya aracılık eden tam mükellef kurum (**) ise buna yapılan ödemeden % 0 (sıfır) kurumlar vergisi tekifatı yapılacaktır.
Sözkonusu gelir veya kurumlar vergisi tevkifatları muhtasar beyanname ile beyan edilerek vergi dairesine ödenecektir.
İnternet üzerinden reklam verilmesine aracılık eden tam mükellef kurum ise; kendisine yapılacak ödemedeki kurumlar vergisi tevkifatı sıfır olmakla birlikte, bu aracı kurumun hizmetin karşılığı olarak hizmeti asıl verene yaptığı ödemede (eğer hizmeti asıl veren tam mükellef kurum değilse) % 15 gelir veya kurumlar vergisi tevkifatını kendisi yapacaktır. Diğer bir ifadeyle aracıların da tevkifat sorumluluğu mevcuttur.
Aşağıdaki linkte yer alan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 15.3.11.1. bölümü bu konuyla ilgilidir:
https://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/Tebligler/5520/15.html
(*)Dar mükellef kurum: Kanuni ve iş merkezinin her ikisi de Türkiye’de bulunmayan yabancı kurumlardır.
(**) Tam mükellef kurum: Kanuni veya iş merkezi Türkiye’de olan kurumlardır.
Saygılarımızla