MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2021/77_1 Temmuz 2021 Tarihinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Bulunan Mükellefler

1 Temmuz 2021 Tarihinde e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu Bulunan Mükellefler

 

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu olan belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesine yönelik olarak yayınlanan Tebliğler gözden geçirilmiş, tüm tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin temin edilmesi ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla 19/10/2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlanmış ve aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.

 

Daha sonra ise, 09.02.2021 tarih ve 31390 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 526) ile 509 Sıra No’lu VUK Genel Tebliğinin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” ve IV.1.5. “e-Fatura Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümlerinde bazı değişiklikler yapılmıştır. (Bakınız 11.02.2021 tarih ve YMM-2021/28 sayılı sirkülerimiz.)

 

Söz konusu tebliğler ile yapılan düzenlemelere göre, aşağıda belirtilen mükelleflerin 01.07.2021 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına dâhil olmaları ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, uygulamaya kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt ortamda fatura (e-Arşiv uygulamasına dahil olanlar/dahil olma zorunluluğu getirilenler ise uygulamaya dahil oldukları/zorunluluklarının başladığı tarihten itibaren e-Arşiv Fatura)  düzenlemek zorundadırlar.

E-Fatura Uygulamasına Geçmek Zorunda Olanlar

Uygulamaya Geçiş Süresi

2020 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler

1/7/2021 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

01.07.2021 Tarihi İtibari e-İrsaliye uygulamasına geçiş nedeniyle e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olanlar

1/7/2021 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler (hastane, tıp merkezleri, dal merkezleri, diyaliz merkezleri, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı diğer özelleşmiş tedavi merkezleri, tanı, tetkik ve görüntüleme merkezleri, laboratuvarlar, eczaneler, tıbbi cihaz ve malzeme tedarikçileri, optisyenlik müesseseleri, işitme merkezi, kaplıcalar, beşeri tıbbi ürün/ürün sunan ve/veya üreten özel hukuk tüzel kişileri ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubeleri, ecza depoları vb.).

Sayılanlar mükellefler 1/7/2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu Kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.

 

Yukarıda sayılan mükellefler için 01.07.2021 tarihi itibari ile e-fatura uygulamasına geçilmesi zorunluluğunu hatırlatır, iyi çalışmalar dileriz.

 

Saygılarımızla

 

 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

526 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

- e-Fatura Başvuru Rehberi ve Kılavuzu tıklayınız.

 

 

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567948