MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2021/114_KDV İadeleri Talep Süreleri Hatırlatması

KDV İadeleri Talep Süreleri Hatırlatması

 

2019 ve izleyen yıllara ait vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV iade talep süreleri KDV Kanunu değişikliğine istinaden KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir. Bu süreleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

 

1.İndirimli Orana Tabi İşlemlerden Kaynaklanan İadelerde Talep Süresi:

 

KDV oranı indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirim yoluyla giderilemeyen ve Cumhurbaşkanınca tespit edilen sınırı aşan verginin iadesinin alınabilmesi için; en geç indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın  Kasım ayına ait KDV  beyannamesinde iade alanında gösterilerek beyan edilmesi ve indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurulması zorunludur.

 

Bu sürelere uygun olarak YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur. (Aksi taktirde vergi incelemesine sevk edilmektedir)

 

İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

 

Buna göre; 2020 yılına ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan iadeler en geç 2021 yılı Kasım ayına ait KDV beyannamesinde gösterilecek ve iadeyle ilgili standart dilekçe ve aranılan diğer belgeler (teminatla talep edilenlerde teminat dahil) 2021 yılı sonuna kadar verilecektir. YMM raporu ile iade alınıyorsa bu raporun en geç 2022 yılının Haziran ayı sonuna kadar vergi idaresine verilmesi gerekmektedir.

 

2.Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi:

 

İhracat, yatırım teşvik belgesi sahiplerine KDV’den istisna makine ve teçhizat teslimleri gibi tam istisna kapsamındaki işlemlerden kaynaklanan iade talebinin; iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemin içinde bulunduğu yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur. 

 

Buna göre, tam istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin iade talebinde bulunacak mükelleflerin, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmaları ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur. 

 

Bu sürelere uygun olarak YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur. (Aksi taktirde vergi incelemesine sevk edilmektedir)

 

İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

 

Buna göre; 2019 yılına ilişkin tam istisna kapsamındaki işlemlerden kaynaklanan iadeler için, ilgili dönem beyannamesinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununda gösterilmiş olmak kaydıyla iade için gerekli standart dilekçe ve aranılan diğer belgelerin (teminatla talep edilenlerde teminat dahil) en geç 2021 yılı sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. YMM raporu ile iade alınıyorsa bu raporun en geç 2022 yılının Haziran ayı sonuna kadar vergi idaresine verilmesi gerekmektedir.

 

3.Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi:

 

Mükelleflerin, kısmi tevkifat uygulanan işlemlerine ilişkin iade taleplerini, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemin içinde bulunduğu yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur. 

 

YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur. (Aksi taktirde vergi incelemesine sevk edilmektedir)

 

İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

 

Buna göre; 2019 yılına ilişkin kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlerden kaynaklanan iadeler için, ilgili dönem beyannamesinde iadeye konu KDV alanında gösterilmiş olmak kaydıyla iade için gerekli standart dilekçe ve aranılan diğer belgelerin (teminatla talep edilenlerde teminat dahil) en geç 2021 yılı sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. YMM raporu ile iade alınıyorsa bu raporun en geç 2022 yılının Haziran ayı sonuna kadar vergi idaresine verilmesi gerekmektedir.

 

NOT: Yukarıdaki her üç iade türü için geçerli olmak üzere; iade için gereken bütün belgeler zamanında verilmiş olsa bile standart iade talep dilekçesi süresi içinde verilmemişse iade hakkının yine kaybedileceğini de vurgulamakta fayda görüyoruz.

 

 

 

Saygılarımızla

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567462