MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2022/115_KDV Genel Uygulama Tebliğinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Önemli Değişiklikler Yapıldı

 

25 Ekim 2022 tarih 31994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan  Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:43) ile; 

 

  • Sorumlu sıfatıyla kanuni süresi içinde beyan edilmeyen KDV tutarları beyan edilip ödendiği döneme ait KDV beyanında indirim konusu yapılabilecek, 
  • 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere; Demir çelik ürünleri tesliminde uygulanan tevkifat oranı 4/10’dan 5/10’na çıkarıldı, 
  • 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, Borsa İstanbul’a kayıtlı şirketlerin demir çelik ürünleri teslimleri de tevkifat uygulaması kapsamına alınıyor, 
  • İndirimli orana tabi gıda maddeleri tesliminden doğan KDV iadelerinin yılı içinde Haziran ve Kasım dönemlerinde nakden iade alınabilmesine imkan sağlanıyor, 
  • Sigorta şirketi kefalet senetleri KDV iade işlemlerinde teminat olarak kullanılabilecek, 
  • İstisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra, yüklenime konu işleme ilişkin mal ve hizmet alımları ile ilgili lehte ve aleyhte ortaya çıkan kur farklarının KDV iadeleri üzerindeki etkilerine ilişkin yeni belirlemeler yapılmıştır.

 

43 No.u KDV Genel Uygulama Tebliği ile ilgili getirilen yeni uygulamalara aşağıda başlıklar halinde özetlenerek yer verilmiştir.

 


1- Sorumlu Sıfatıyla Kanuni Süresinden Sonra Beyan Edilen KDV Tutarları Beyan Edilip Ödendiği Döneme Ait KDV Beyanında İndirim Konusu Yapılabilecek:

 

Tebliğinin “İndirim” başlıklı, (I/C-2.1.1.2.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “sorumlu sıfatıyla” ibaresi ile üçüncü paragrafının üçüncü satırında yer alan “- Sorumlu sıfatıyla” ibaresinden sonra gelmek üzere “kanuni süresinde” ibareleri eklenmiştir.

 

Ayrıca ilgili bölümde yer alan Örnek üzerinde değişiklik yapılarak, sorumlu sıfatıyla kesilen ve kanuni süresinde beyan edilmeyen KDV tutarlarının, sorumluları tarafından sonraki dönemlerde 2 No.lu KDV beyanı ile beyan edip, en erken ödemenin yapıldığı tarihin içinde olduğu döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği hükme bağlanıyor.

 

Tebliğin ilgili bölümüne yeni değişiklikler eklenen metni aşağıdaki gibidir.

 

2 No.lu KDV Beyannamesinde herhangi bir surette indirim yapılması mümkün olmadığından tevkif edilen KDV’nin tamamının beyan edilerek vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

 

Tevkifat uygulayan alıcının KDV mükellefiyetinin bulunması ve tevkifat uyguladığı teslim veya hizmeti indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacak olması halinde, sorumlu sıfatıyla (43 No.lu Tebliğ ile eklenilen 25.10.2022 tarihinden itibaren geçerli ibare -kanuni süresinde)  beyan edilen tutar, beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilir. Bu indirimin dayanağı 2 No.lu KDV Beyannamesi olacaktır.

 

Kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV;

 

- Satıcı tarafından beyan edilecek kısmı, takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla işleme ait fatura veya benzeri belgenin defterlere kaydedildiği döneme ilişkin olarak verilmesi gereken,

- Sorumlu sıfatıyla beyan edilen kısmı ise 2 No.lu KDV Beyannamesinin verildiği ay içinde (43 No.lu Tebliğ ile 25.10.2022 tarihinden itibaren geçerli ibare-Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait)”

verilmesi gereken, 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılır.”



2- Demir Çelik Ürünleri Tesliminde Uygulanan Tevkifat Oranı Artırıldı:

 

1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, demir çelik ürünleri tesliminde uygulanan 4/10 tevkifat oranı 5/10’na yükseltilmiştir.


3- Payları Borsa İstanbul AŞ.’de İşlem Gören Demir Çelik Şirketleri Tarafından Demir Çelik Ürünleri Teslimine KDV Tevkifatı Getirildi:

 

Tebliğin (I/C-2.1.3.3.8.1.) bölümünün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere

“Ayrıca, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır” paragrafı eklenmiştir.

 

Böylelikle; 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, Borsa İstanbul’a kayıtlı şirketlerin demir çelik ürünleri teslimleri de tevkifat uygulaması kapsamına alınmıştır.

 

KDV tevkifatı uygulaması bakımından genel olarak, payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı uygulanmıyordu.



4- İndirimli Orana Tabi “Gıda Maddeleri Teslimlerine” Yılı İçinde Nakit KDV İade Hakkı Getirildi:

 

Tebliğin (III/B-3) bölümüne eklenilen aşağıdaki paragraf ile, 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 2007/13033 sayılı BKK’na ekli (I) sayılı listenin (A) bölümünde yer alan ve %1 KDV uygulanan temel gıda maddeleri tesliminden doğacak indirimli orana tabi işlemler nedeniyle KDV iadeleri, yılı içinde en erken Haziran döneminde, en geç Kasım döneminde olmak üzere yılda 2 defa nakden iade yapılabilecek.

 

Düzenleme öncesinde; temel gıda maddeleri teslimlerinden doğan indirimli orana tabi KDV iadeleri yılı içinde sadece borçlara mahsuben talep edilebiliyordu. Nakit iade ise izleyen yılda talep edilebiliyordu.

 

“Aynı yetki çerçevesinde, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.”

 
 Tebliğin  (III/B-3.2.5.) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

 

“2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların teslimlerinden doğan yılı içinde nakden iade tutarı, Tebliğin (III/B-3.1.1.) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde işlemlerin yapıldığı yılın Ocak-Haziran dönemi için altı aylık olarak ve Haziran dönemi sonu itibarıyla hesaplanır. Benzer şekilde, 10.000 TL ve üstündeki nakden iade taleplerinin, teminat verilmeksizin vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılmasının talep edilmesi halinde, iade vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihte yapılır.”



5- İstisna Kapsamındaki İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra İşleme İlişkin Mal ve Hizmet Alımları İle İlgili Sondan Ortaya Çıkan Lehte ve Aleyhte Kur Farklarının KDV İadesine Etkisi:

 

Tebliğin (IV/A-1.6.) bölümü başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir

 

“1.6. İstisna Kapsamındaki İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra İşleme İlişkin Mal ve Hizmet Alımları ile İlgili Kur Farkları

 

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef lehine veya aleyhine kur farkı ortaya çıkabilmektedir.

Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.

Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.” 

 

6- Sigorta Şirketi Kefalet Senetleri KDV İade İşlemlerinde Teminat Olarak Kullanılabilecek:

 

Tebliğin (IV/A-5.1.) bölümünün (a) alt bendinde yer alan “teminat mektubunun” ibaresi “teminat mektubunun veya sigorta şirketi kefalet senedinin” olarak, aynı bölümün (c) alt bendinde yer alan “teminat mektupları” ibaresi “teminat mektupları veya sigorta şirketi kefalet senetleri” olarak değiştirilmiştir.

 

Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki örneğe (EK-13) uygun olarak ve Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş olması gerekiyor.

 

 

Saygılarımızla.



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567643