MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2023/49_Ramazan Ayı Dolayısıyla Personele Yapılan Yardımların Vergi Mevzuatı Açısından Değerlendiril

Ramazan Ayı Dolayısıyla Personele Yapılan Yardımların Vergi Mevzuatı Açısından Değerlendirilmesi

 

1- Giriş

 

Ramazan ayı dolayısıyla şirket personeline yapılan yardımlara ilişkin alım faturalarının şirket kayıtlarda doğrudan gider olarak dikkate alınmaması ve KDV’sinin de indirim konusu yapılmaması gerekmekte olup, konu ile ilgili değerlendirmemiz aşağıdaki gibidir.

 

2- Mevzuat ve Değerlendirme

 

Bilindiği üzere; GVK’nın indirilecek giderleri düzenleyen 40/1 maddesinde, “Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler” sayılmış olup, personele yapılan Ramazan yardımlarının ticari kazancın elde edilmesi veya idame ettirilmesiyle doğrudan ilişkisi olmadığından bu yardımların GVK’nın 40/1 maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

 

Diğer yandan; KDV Kanunu’nun 30 maddesinde “Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV” nin indirim konusu yapılamayacağı belirtilmiş olup, GVK ve KVK göre gider sayılmayan bu yardımların KDV'si de indirim konusu yapılamaz.  

 

Yine GV Kanunu’nun 61 inci maddesinde ücret için “İşverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” denilmektedir. Dolayısıyla burada personele yapılan ayni ve nakdi yardımlar ücret sayılmaktadır.

 

Ayrıca 5510 sayılı kanunun “Pirime Esas Kazançlar” başlıklı 80 inci maddesinin birinci fıkrasının b bendinde; Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30'unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle Ayın olarak yapılan ödemeler SGK primlerinin hesabına esas tutulacak tutarın tespitinde dikkate alınmayacaktır.

 

3- Sonuç

 

Ramazan ayı dolayısıyla şirket personeline ayın olarak verilen ödemeler, sadece gelir vergisi kesintisi ve damga vergisine tabidir. Bu nedenle personeline ayni yardım sağlayanların yardım konusu emtia alımlarıyla ilgili faturaların KDV dahil bedelleri net ücret olarak kabul edilmelidir.

 

Bu net ücret her bir personelin içinde bulunduğu gelir vergisi dilimine dair gelir vergisi oranı (+) damga vergisi oranı toplamına göre brütleştirilmeli ve bu şekilde tespit edilen brüt tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanmalıdır. Ayni olarak yapılan bu yardımlar için sigorta primi ve işsizlik sigortası pirimi hesaplanmayacaktır.

 

Ayni olarak yapılan bu yardımların alım faturalarında yer alan KDV, KDV indirimine konu edilmemelidir. Ancak daha önce bu ayni yardım konusu faturalara ait KDV, indirim konusu yapılmışsa, bordronun düzenlendiği ay/dönem, daha önce yapılan KDV indiriminin iptal kaydının yapılması unutulmamalıdır.

 

Nakdi olarak yapılan ödemeler ise ücret bordrolarına dahil edilmek suretiyle SGK primi ve gelir vergisi kesintisi ile damga vergisine tabi tutulmalıdır.

 

Saygılarımızla



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567563