Sanayi İşletmelerinin 2022 Yılına Ait “Yıllık İşletme Cetvellerini” Nisan Ayı Sonuna Kadar Elektronik Ortamda Bildirmeleri Gerekiyor
1- Yasal Düzenleme Ve Bildirim Zorunluluğunun Kapsamı:
Bilindiği üzere; 6948 Sayılı Kanun’un;
- 2. maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıt olması zorunludur. Her üretim yapılan yerin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekmektedir.
- Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir. Veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi 2 yılda bir vize yapılır.
- 4. maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında 1 ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur.
- 5. Maddesi gereği; sanayi sicile kayıtlı işletmelerin bir önceki yıla ait faaliyetlerini içeren bilgilerin yer aldığı “Yıllık İşletme Cetvelini” her yılın ilk dört ayı içerisinde; 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında (30 Nisan ve 1 Mayıs tatil gününe rastladığı için Son gün 2 Mayıs 2023’dür) vermeleri zorunluluğu bulunmaktadır.
- 9. Maddesi gereğince; 2. ,4. ve 5. maddesinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen sanayi işletmeleri hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.
- 11. Madde uyarınca; yanlış beyanda bulunanlara idari para cezası uygulanmaktadır.
2- 2022 Yılına Ait Yıllık İşletme Cetvellerinin Elektronik Ortamda Sisteme Girilmesi:
- Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmelerin; 2022 yılına ait Yıllık İşletme Cetvelini 30 Nisan 2023 (30 Nisan ve 1 Mayıs tatil gününe rastladığı için Son gün 2 Mayıs 2023’dür.) tarihine kadar Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.
- Konu ile ilgili olarak Ekim 2014 tarihli ve 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Sicil Tebliği’nin (SGM 2014/11) 11. Maddesinin 1. Fıkrasında Yıllık İşletme Cetveli bildiriminin; e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
- Buna göre; e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfasındaki e-Hizmetler – İl Müdürlükleri – Sanayi Sicil İşlemleri bağlantısından Sanayi Sicil Bilgi Sistemine e-Devlet şifresi ile (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) giriş yapılması gerekmektedir.
3- Bildirim Zorunluluğunu Yerine Getirmeyenlere Uygulanacak Müeyyideler:
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 5. maddesi gereğince, yıllık faaliyetlerini içeren Yıllık İşletme Cetvelini (Sansic-B) her yılın ilk dört ayı içerisinde https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden doldurma ve Sanayi Sicil Belgelerindeki bilgilerde meydana gelen değişiklikleri bildirme zorunluluğu olan sanayi işletmeleri için;
Beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri, kapanma ve faaliyete geçme hallerini müddetinde bildirmeyenlere ve 2022 yılına ait Yıllık İşletme Cetvellerini 30 Nisan 2023 tarihine kadar (30 Nisan ve 1 Mayıs tatil gününe rastladığı için Son gün 2 Mayıs 2023’dür) vermeyenlere, 6948 Sayılı Kanunun 9. maddesi gereğince 5.252,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.
4- Sanayi Sicil Belgesinin İşletmelere Sağladığı Bazı Avantajlar:
- KDV Muafiyeti (Makina ve teçhizat alımı) ve İhracat Kredilerinden Yararlanma
- İhraç Kayıtlı Mal Tesliminde KDV Terkin/İade Uygulaması
- Kambiyo Satışlarında BSMV Oranı Sıfır
- Sanayi Abonesi Tarifesinden Elektrik Faturası Ödeme
- Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Desteklerinden Faydalanma
- Kamu ihale kanunu kapsamında yerli istekli lehine fiyat avantajı
Saygılarımızla