Gelir/Kurumlar Vergisi Matrah Artırımında Bulunan Mükelleflerin Zarar Mahsupları ve 2022 Geçici Vergi Alacakları
Önceki yapılandırma Kanunları kapsamında 2018-2020 yılları için, 7440 sayılı Kanun kapsamında 2018-2022 yılları için gelir / kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunan mükelleflerin;
- Matrah artırımında bulundukları yıllarda tevkif yoluyla ödenen vergilerin mahsubunda,
- Matrah artırımında bulunulan yıllara ilişkin zararların gelecek yıl kazançlarından mahsubunda,
- 2022 yılı beyanname üzerinde mahsup edilemeyen geçici vergilerin iadesinde,
Ortaya çıkan ve dikkat edilmesi gereken özellikli hususlar, aşağıda başlıklar halinde özetlenmiştir.
1- Daha Önce Tevkif Yoluyla Ödenen Vergilerin Matrah ve Vergi Artırımına Mahsubu:
* Mükelleflerin matrah ve vergi artırımında bulundukları yıllara ilişkin olarak daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergilerden kaynaklanan iade alacakları, matrah ve vergi artırımı nedeniyle ödenecek vergilerden mahsup edilebilecektir. (7440 Sayılı Tebliğ I/C-5b bölümü)
2- Gelir / Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı Yapan Mükelleflerin Geçmiş Yıl 2022 Yılı Zararlarının Mahsubunda Dikkat Edecekleri Hususlar:
7440 sayılı Kanunun; 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre;
* Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları yıllara ait zararların %50’si, 2022 ve izleyen yıllar karlarından mahsup edilemeyecektir,
* Geçici 1 inci maddesine göre, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin matrah artırımında bulundukları 2022 yılına ait zararların tamamı 2023 yılından itibaren izleyen yıl karlarından mahsup edilmeyecektir.
* 2022 yılına ilişkin yıllık beyannamelerini verdikten sonra önceki yıllara ilişkin matrah artırımında bulunan mükellefler, önceki yıllara ilişkin tam olarak mahsup ettikleri geçmiş yıl zararlarının yarısını dikkate almak suretiyle beyannamelerini düzeltmek zorundadırlar.
* 2023 yılı birinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamesini verdikten sonra 2022 ve önceki yıllarla ilişkin matrah artırımında bulunan mükellefler, 7440 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında öngörülen şekilde zarar mahsubunu yapmak suretiyle beyannamelerini düzeltmek zorundadırlar.
* Matrah artırımı başvuru süresi içinde düzeltme beyanı veren mükelleflerden gecikme faizi ve ceza alınmayacaktır. (7440 Sayılı Tebliğ I/C-5c bölümü)
3- 2022 Yılı Matrah Artırımında Bulunan Mükelleflerin Geçici Vergi Alacakları:
* 2022 yılına yönelik matrah artırımında bulunan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince, bu yıla ilişkin yıllık beyannamelerinde hesaplanan vergilerinden mahsup edilemeyen geçici vergiler iade edilmeyecektir. (7440 Sayılı Tebliğ I/C-5d Bölümü)
Saygılarımızla