2024 Sonuna Kadar; Akaryakıt İstasyonlarına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (Utts) Kurma Ve Şirket Araçlarına Da Taşıt Tanıma Birimi (Ttb) Taktırma Zorunluluğu Geldi.
5 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 1 seri numaralı “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği”; akaryakıt istasyonlarına Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulması zorunluluğu getirilmiştir.
UTTS’nin kurulması ve işletilmesi
UTTS Tebliğ’de; Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) ile Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazı (YN Pompa ÖKC) arasındaki iletişimi ve bu cihazların birlikte çalışmasını sağlayan, sistem kapsamındaki bilgilerin kaydedilmesine, saklanmasına ve paylaşılmasına imkân veren sistem olarak tanımlanmaktadır.
UTTS Darphane tarafından kurulacak ve işletilecektir. Bu sistemdeki bilgiler Darphane tarafından GİB ile elektronik ortamda paylaşılacaktır.
Pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı (TTO) takılması zorunluluğu
Akaryakıt pompa tabancalarına TTO takılması zorunluluğu getirilmiştir. TTO Tebliğ’de; taşıtlara takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) üzerindeki bilgileri okuyabilen, okunan bilgilerin YN Pompa ÖKC’lere otomatik olarak iletilmesine imkân sağlayan cihaz olarak tanımlanmaktadır.
Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO’ları temin ederek 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları zorunludur.
TTO’ların, montaj işlemlerini sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar gerçekleştirecektir. Yetkili firmalar tarafından TTO’ların pompa tabancalarına takılması ve UTTS’ye elektronik olarak tanımlanmasını müteakiben (adres ve benzeri bilgilerin girilmesi) TTO’ların, TTB’leri okuyabilir hale gelmesi sonucunda TTO’ların aktivasyonu tamamlanmış olacaktır.
UTTS kapsamında yakıt alan taşıtlara, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırma zorunluluğu
Tebliğ’de TTB; yakıt verilen taşıtların yakıt depo girişine monte edilebilen ve söküldüğünde tekrar kullanılamayan, taşıta ait plaka bilgisi, mükellefe ilişkin bilgiler gibi hususları hafızasında muhafaza eden ve bu bilgilerin akaryakıt alımı sırasında TTO vasıtasıyla pompa ünitelerinin bağlı olduğu YN Pompa ÖKC’lere otomatik olarak iletilmesine imkân sağlayan pasif bir devre ve anteni içeren birim olarak tanımlanmaktadır.
Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların yakıt depo girişi üzerine Darphane tarafından üretilen TTB’lerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar takılması zorunluluğu getirilmiştir.
Darphane’den temin edilen TTB’lerin montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılacaktır. TTB’lerin montaj işlemlerine ait süreçler Darphane tarafından belirlenecektir. Bu cihazların taşıtların yakıt depo girişlerine söküldüğünde çalışmayacak şekilde montajının yapılması gerekmektedir.
UTTS kullanılarak yapılan akaryakıt satışlarında belge düzeni
UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler sistem kapsamında YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve ÖKC Fişi, detayları Başkanlık tarafından ynokc.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak teknik kılavuzla belirlenecek, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde düzenlenecektir.
UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarının, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ (Seri No: 68)’de belirlenen taşıt tanıma sistemine ilişkin belge düzenine yönelik kurallar çerçevesinde de belgelendirilmesi mümkündür.
Ücretler
UTTS kapsamında Darphaneden temin edilebilecek donanıma ilişkin ücretler ile UTTS kapsamında verilecek hizmetlerden alınabilecek ücretler Darphane tarafından belirlenecek ve darphane.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Söz konusu ücretler, Darphanenin bir kamu bankası nezdinde açacağı banka hesabına yatırılacaktır.
Ücretler, ilan edildiği ilgili yıl için geçerli olacak, her yılın başında Türkiye İstatistik Kurumunca bir önceki yıl için belirlenen yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artırılacak ve bir yıl süresince uygulanacaktır. Yıllık fiyat artışı ait olduğu yılın 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
2007 ve 2008 yıllarında “Taşıt Kimlik Birimi Sistemi”yle ilgili olarak çıkarılan 370 ve 383 sıra numaralı VUK Genel Tebliğleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yukarıda özetlediğimiz konulara ilişkin ayrıntılı açıklamaların yer aldığı 1 seri numaralı “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” yayım tarihinde (7 Ekim 2023) yürürlüğe girmiştir.
|