MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

2023/123_Krediye Erişimi Kolaylaştırmak Ve Tl’ye Geçişi Özendirmek İçin Merkez Bankası Tarafından Ya

Krediye Erişimi Kolaylaştırmak Ve Tl’ye Geçişi Özendirmek İçin Merkez Bankası Tarafından Yapılan Basın Açıklaması İle Harcama (Fatura) Mukabili Kredi Kullanımı Ve Karşılık Ayrılması Uygulamasına Son Verilmiştir.

 

Bankalarca kullandırılan, Türk lirası cinsinden nakdi krediler üzerinden, %30 oranında menkul kıymet tesisi ile fatura karşılığı kredi kullanımı uygulamasına son verilmesine; ayrıca krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi özendirmek için bazı düzenlemeler yapıldığına dair Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 27.10.2023 tarihinde yayımlanan “Makroihtiyati Çerçevede Sadeleşme Hakkında Basın Duyurusu” aşağıda bilginize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

 

 

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

 

Makroihtiyati Çerçevede Sadeleşme Hakkında Basın Duyurusu

 

27 Ekim 2023                                                                                                                                         Sayı: 2023-40

 

Para Politikası Kurulunun 26 Ekim 2023 tarihli kararında, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirildiği, sadeleşme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlediği, bu kapsamda Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır.

 

Bu çerçevede aşağıdaki sadeleşme adımlarının atılmasına karar verilmiştir.

 

  • Bankalarca kullandırılan Türk lirası cinsinden nakdi krediler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir. Bu uygulamadan hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olması uygulaması da sona ermiştir.
  • Bankalarca satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulamasına son verilmiştir. 
  • Bankaların Türk lirası ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz/kâr payı oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılacaktır.
  • Faktoring şirketlerinin faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması kaldırılmıştır. 
  • Yatırım malı ithalatının net ihracatçılık şartından hariç tutulmasıyla ihracat kredilerine erişimin kolaylaşmasına katkı sağlanacaktır. 
  • Kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına ilişkin maddeler menkul kıymet düzenlemesinden çıkarılmıştır.

 

Diğer taraftan, Türk lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik aşağıdaki adımların atılmasına karar verilmiştir.

 

  • Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasında kur korumalı hesapların (döviz dönüşümlü) yenilenmesi ve Türk lirasına geçişi ile Türk lirası payının artırılmasına yönelik değişiklikler yapılacaktır. TL’ye geçiş oranı yüzde 10’dan fazla olan bankaların hedefi aşan kısmı yenileme hedefine sayılacaktır.
  •  Gerçek kişilere ait Türk lirası mevduatın payı için daha önce belirlenmiş olan yüzde 2,5 artış hedefi yüzde 3,5’e yükseltilecektir. 

 

Yukarıdaki kararlara ilişkin teknik detaylar ilgili düzenlemelerde yer alacaktır.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 

İletişim 

 

Ayrıntılı bilgi için basin@tcmb.gov.tr e-posta adresine elektronik posta gönderilebilir.

 

 

 



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 567867